• Meediapilt
  • EhitusEST
  • Põllumehe Teataja
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
TööstusEST
No Result
Vaata kõiki tulemusi
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Arendus
    • Arvamus
    • Digitaliseerimine
    • Eksport
    • Elektroonika
    • Energeetika
    • Eriolukord
    • Ettevõte
    • Euroopa Liit
    • Finants
    • Haridus
    • Huvitav objekt
    • IT
    • Kaitsetööstus
    • Kaugküte
    • Keemiatööstus
    • Keskkond
    • Kogemus
    • Mäetööstus
    • Masinatööstus
    • Persoon
    • Plastitööstus
    • Probleem
    • Puidutööstus
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Teadus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Ülevaade
    • Ümarlaud
    Raul Kirsimäe, Swedbank. Autor: Jake Farra

    Swedbanki tööstusuuring 2025: töötlev tööstus seab kursi kasvule

    Eelmine LIGNA mess toimus 2023. aastal . Foto: www.ligna.de

    LIGNA 2025 fookuses puidutööstus

    Kuni 24. maini saab Keskkonnainvesteeringute Keskusest küsida toetust liigiti kogutud tekstiili-, plasti-, bio- ja pakendijäätmete töötlemiseks. Foto: Pixabay

    Senisest rohkem ettevõtjaid saab toetust jäätmete ringlussevõtuks

    Päikesepaneelide paigaldamine. Foto: Shutterstock

    Elektrilevi võrgus on 22 825 elektritootjat

    Droon. Foto: EIS

    Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus toetab kaitsevaldkonna rakendusuuringuid 5 miljoni euroga

    SEB juhatuse liige ja jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen. Foto: SEB pank

    Uus rahastamisvõimalus väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele 

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Blogid
    • Bauroci blogi
  • Kolleegium
  • Toimetus
TööstusEST
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Arendus
    • Arvamus
    • Digitaliseerimine
    • Eksport
    • Elektroonika
    • Energeetika
    • Eriolukord
    • Ettevõte
    • Euroopa Liit
    • Finants
    • Haridus
    • Huvitav objekt
    • IT
    • Kaitsetööstus
    • Kaugküte
    • Keemiatööstus
    • Keskkond
    • Kogemus
    • Mäetööstus
    • Masinatööstus
    • Persoon
    • Plastitööstus
    • Probleem
    • Puidutööstus
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Teadus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Ülevaade
    • Ümarlaud
    Raul Kirsimäe, Swedbank. Autor: Jake Farra

    Swedbanki tööstusuuring 2025: töötlev tööstus seab kursi kasvule

    Eelmine LIGNA mess toimus 2023. aastal . Foto: www.ligna.de

    LIGNA 2025 fookuses puidutööstus

    Kuni 24. maini saab Keskkonnainvesteeringute Keskusest küsida toetust liigiti kogutud tekstiili-, plasti-, bio- ja pakendijäätmete töötlemiseks. Foto: Pixabay

    Senisest rohkem ettevõtjaid saab toetust jäätmete ringlussevõtuks

    Päikesepaneelide paigaldamine. Foto: Shutterstock

    Elektrilevi võrgus on 22 825 elektritootjat

    Droon. Foto: EIS

    Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus toetab kaitsevaldkonna rakendusuuringuid 5 miljoni euroga

    SEB juhatuse liige ja jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen. Foto: SEB pank

    Uus rahastamisvõimalus väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele 

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Blogid
    • Bauroci blogi
  • Kolleegium
  • Toimetus
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
No Result
Vaata kõiki tulemusi
TööstusEST
No Result
Vaata kõiki tulemusi
Industry50_2025

Toidu nutikas väärindamine

autor: Ain Alvela, TööstusESTi toimetaja
mai 2023
Kategooria: Toiduainetööstus, TööstusEST mai 2023
Toidu nutikas väärindamine. Toiduainete koostist puudutavad laborikatsed peavad ennekõike tagama toidu ohutuse sellele määratud säilivusaja jooksul. Foto: Eesti Maaülikool

Toiduainete koostist puudutavad laborikatsed peavad ennekõike tagama toidu ohutuse sellele määratud säilivusaja jooksul. Foto: Eesti Maaülikool

Teadlased teevad mahlapressimise jäägist tervislikku jahu ja sobitavad seda lihatoodetesse.

Teadlased väärindavad loomset päritolu toiduaineid neisse taimseid komponente lisades, kusjuures need lisandid pärinevad tootmisjääkidest. Katsetatakse marja- ja õunamahla tootmisel tekkiva pressjäägiga – uuritakse, milliseid olulisi bioaktiivseid aineid (BA) see sisaldab, kuidas need mõjutavad liha- ja kalatoodete keemilist ja mikrobioloogilist kvaliteeti ning suurendavad toidu tervislikkust.

Marjade, puu- ja aedviljade jm taimse kraami kasutamine teiste toiduainete, sh ka lihatoodete, koostisosana ei ole midagi väga uut, aga nüüdne teadustöö keskendub eelkõige tootmisjääkidele. Nii on Eestis viimastel aastatel kõvasti hoogustunud marja- ja õunamahlade tootmine, aga ka mahlade baasil limonaadi, siidri, veini jt toodete tootmine, kus tekib omajagu pressjääke, millega pole siiani osatud muud targemat peale hakata, kui see paremal juhul muu biomassi koostises komposteerida või loomadele söödaks anda.

Koguseliselt tekib kõige enam õunamahla tootmise jääke. Suuremad loomakasvatajad on aga oma karja söödaratsioonid juba täpselt paika pannud, seega ei tule pressjääkide või praakõuna loomadele söötmine enam kõne alla, kui siis vaid väiksemates farmides. Sestap rändab selline jääk koos muu biomassiga valdavalt kompostihunnikusse. Kuna aga kliimaeesmärkide valguses pole ka see tänapäeval enam ressursside säästliku kasutamise kontekstis kuigi soositud tegevus, siis tuleb igal juhul sellistele taimsetele jääkidele mingi mõistlikum rakendus leida.

Pealegi sisaldab mahlapressjääk palju tervisele kasulikke toitaineid ja bioaktiivseid komponente, sealhulgas ka kiudaineid, mida ei tohiks lasta raisku minna.

Uuring ühendab mitmeid teadusvaldkondi

Nendest asjaoludest lähtuvalt asuti Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis (VLI) Eesti Teadusagentuuri ressursside väärindamise projekti (ResTa14) raames uurima, kuidas oleks võimalik taimseid tootmisjääke, täpsemalt nendes sisalduvaid BA-sid kasutada ära lihatoodete väärindamisel, k.a tervislikkuse suurendamisel. Ehk siis – teadustöö peamine eesmärk on kasutada otstarbekalt ära antud juhul mahlapressimise jäägid, valmistades neist bioaktiivseid pulbreid ja andes nende pulbrite lisamisega liha- ja kalatoodetele lisandväärtust.

Toidu nutikas väärindamine . Vikerforelli ettevalmistamine katseteks. Foto: Eesti Maaülikool
Vikerforelli ettevalmistamine katseteks. Foto: Eesti Maaülikool

Reelika Rätsep on kõnealuse ResTA14 projekti juht, kes on nii VLI toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli jätkusuutliku toiduainete tootmise teadur kui ka EMÜ põllumajanduse- ja keskkonnainstituudi aianduse õppetooli Polli aiandusuuringute keskuse aiakultuuride biokeemia uurimissuuna teadusjuht. Polli aiandusuuringute keskuse vastutusalas oli taimsete materjalide kättesaadavuse, ettevalmistuse ja kvaliteedi tagamine. Kuna Pollis on olemas tootmisseadmed, mida lisaks teadustööle kasutatakse ka mahlatootjatele teenuse pakkumiseks, siis saadi pressjäägid sealt või tehti selleks koostööd mitmete mahlatootjatega.

Projekt iseenesest on aga EMÜ teaduskondade vaheline uurimistöö, kuhu on kaasatud nii aianduse valdkond juba nimetatud Polli näol, aga ka keemikud, mikrobioloogid, toidutehnoloogid, toiduohutuse spetsialistid jt.

EMÜ veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetooli professori Mati Roasto sõnul on koostöö möödapääsmatu, sest kõik, mis puudutab toiduaineid, nende lisandeid ja muid komponente ning uute tootmismeetodite väljatöötamist, läbib alati mitmetahulise uurimise, katsetamise ja kontrolli.

„Tänapäeval on erinevate valdkondade asjatundjate koostöö ülitähtis. See annabki lõpuks uurimistööle terviklikkuse,” iseloomustab Mati Roasto teadlaste vahelise ühise tegevuse olulisust. „Vähetähtis ei ole ka veterinaariataustaga toiduohutuse spetsialistide kaasamine projektidesse, mis tegelevad inimtoiduga.”

Pressjääk sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid

Roasto töörühma kuuluvad teadlased teevad nt põhjalikke (bio)keemilisi (sh analüütilisi), ja mikrobioloogilisi uuringuid jt, mille tulemuste alusel määrataksegi toidu keemiline ja mikrobioloogiline kvaliteet ja ohutus.

Tema kolleeg samast teadusüksusest, maaülikooli professor Tõnu Püssa on selle projekti juures keskendunud asja keemilise poole ehk nt BA-de määramisele ja nende antioksüdantsuse uurimisele. Tema sõnul võivad BA-del olla tervise seisukohalt nii head kui halvad omadused. Siin tuleb mängu toksikoloogia.

„Kuna inimene ju sööb ohutuid marju ja õunu, millest mahlapressimise järel tekib meie uurimisalune jääkprodukt, siis pole põhjust oletada, et selles midagi väga toksilist leidub,” märgib Püssa. „Samas on pressjäägis tõenäoliselt suurenenud mõnede BA-de kontsentratsioon ja selle tõttu võivad mõned ained muutuda kahtlasteks. Kõik oleneb kokkuvõttes doosist.”

Erinevate mahlapressimise jääkidest saadud taimsete lisanditega kotletid ootavad ahjuminekut. Foto: erakogu
Erinevate mahlapressimise jääkidest saadud taimsete lisanditega kotletid ootavad ahjuminekut. Foto: erakogu
Taimsed lisandid lihale – õuna ja astelpajumarjade ning õuna ja rabarberi mahlapressimise jääkidest valmistatud pulbrid.

Nii et kui mikrobioloogid uurivad BA lisamisega saavutatavaid toote mikrobioloogilise säilimise parameetreid, siis keemikud peavad jälgima, et säilimisaja vältel ei hakkaks tootes kuhjuma mingid mürgised ained.

Seejuures on oluline erinevate ainete oksüdatsiooni määramine. Tõnu Püssa toob näiteks polüküllastumata rasvhapped, mida üldiselt loetakse headeks ja vajalikeks, aga samas oksüdeeruvad sellised rasvhapped kiiresti.

Mis tähendab, et nad seovad hapnikku, mille tulemusel võib hakata tekkima mitmesuguseid aineid, mis omakorda algatavad lagunemise ja see toob endaga kaasa juba mõõdukalt mürgiste halva lõhna ja maitsega ainete, nt aldehüüdide tekkimise.

„Keemikud jälgivad, et mikrobioloogide poolt pakutud säilimisperioodi vältel ei koguneks tootesse selliseid keemilisi ühendeid, mis võivad osutuda mürgisteks,” selgitab Tõnu Püssa. „Selles osas on meie uurimissuunad omavahel tihedalt seotud ja ka ühiselt koordineeritud.”

Taimne lisand lubab toitudes vähendada sünteetilisi E-aineid

Kuna lihatoodete taimsete komponentidega väärindamise teadusprojekt sai riikliku rahastuse, siis võib öelda, et sisuliselt on tegemist riigi tellimusega. Projekti esimene ülesanne on välja selgitada, kuidas kõige paremal moel väärindada kodumaist toorainet, olgu see siis taimne või loomne. Nende koos kasutamise käigus saavad lisandväärtust tegelikult mõlemad. Lisaks kaasnevad võimalikud toiduainete säilimist ja tervist toetavaid omadusi soodustavate näitajate uurimine, mis on n-ö lisaboonus.

Roasto märgib, et nt mahlapressimise jääkides võib olla isegi rohkem tervisele kasulikke aineid kui n-ö põhitootes ehk mahlas. Nii läheb lihtsalt raisku suur hulk tervisele kasulikke ja heade antioksüdantsete või antibakteriaalsete omadustega aineid.

„Elu liigub selles suunas, et soovitakse vähendada toiduainetes teatud sünteetilisi lisaaineid ja seda me saame taimsete lisandite abil teha,” kinnitab ta. „Päris vabaneda nn E-ainete kasutamisest ilmselt ei saa, aga palju sõltub ka sellest, kui pikka säilivusaega me lõpptootele soovime saada. Ainult taimsete lisaainetega liha- ja kalatooteid rikastades väga pikki säilivusaegu saavutada ei õnnestu. Aga n-ö mõistliku pikkusega säilivusajad on taimsete lisanditega täiesti saavutatavad.”

Roasto räägib, et ennekõike peab olema tagatud toiduohutus, mis on toidu kvaliteedi tähtsaim osa. Selleks tuleb jälgida, et iseenesest tervisele kasulike ainete lisamisega ei satuks toidukraami sisse mingeid kahjulikke või ohtlikke ühendeid.

Kõik see tehakse kindlaks mikrobioloogiliste katsetega, kusjuures need algavad juba pärast mahlapressimist järgi jääva tootmisjäägi analüüsidega.

Lisaks tehakse veel ka hästi spetsiifilisi katseid, nt nakatatakse meelega taimsete bioaktiivsete lisanditega rikastatud valmis lihatoite konkreetsete mikroobidega (nt listeeria bakteritega) ning seejärel jälgitakse, mis nendega selles tootes juhtub.

Nii on teadlaste katselaual palju erinevaid tooteid erinevate lisanditega, mida siis võrreldakse nn kontrolltootega, ehk ilma lisanditeta lihatootega.

„Need kõik kokku on komplekssed kestvuskatsed, mida tehakse ka vastavat sertifikaati omavates laborites valideeritud metoodikaid kasutades. Teaduslaborites võime analüüse läbi viia veelgi komplekssemalt, kasutades väga erinevaid meetodeid,” selgitab Mati Roasto. „Selle töö n-ö pikk ja püha eesmärk seisneb toidu ohutuse ja kvaliteedi igakülgses hindamises, et need oleksid uuendatud koostisega toodetes täielikult tagatud.”

Sättida saab toidu maitset ja väljanägemist

Mati Roasto ei nimeta taimsete lisanditega lihatooteid uudseteks toodeteks. Pigem on need tema hinnangul uued või uuendatud retseptiga tooted, millel võivad olla mitmed head omadused – nt sisaldavad nad BA-sid, millel on patogeenide (haigusi tekitavate mikroobide) kasvu pärssiv toime või mingil moel inimese tervisele kasulikud omadused.

Lisaks käsitlevad uuringud seda, kuidas lihatoodete koostises sisalduvad taimse päritoluga BA-d võiksid vähendada antimikroobset resistentsust (AMR). See on olukord, kui mikroobid muutuvad vastupanuvõimelisteks näiteks sünteetilistele antibiootikumidele. Mikroobide kasvu pärssiv toime on ka mitmetel toiduainetes kasutatavatel E-ainetel. Seetõttu alati ei maksa neid toidu koostises sisalduvaid aineid põlata – neil on seal oma kindel otstarve.

„See E-ainete kartus on ülepaisutatud, sest ka mitmed looduslikku päritolu lisaained on E-tähisega. Muidugi peab E-ainete puhul järgima sisalduse lubatud ülempiiri, mis on paika pandud ikka väga paljude erinevate toksikoloogiliste katsete tulemusena pärast väga paljusid erinevaid katseid. Lisaainete skaala on väga lai. Väga suurt osa neist ei maksa kindlasti karta,” ütleb Püssa. „Ehk paljud sünteetilised toiduvärvid võiksid olemata olla, sest nendega tehtud katsed ja nende tarbimisega seotud tähelepanekud on andnud sageli vasturääkivaid tulemusi.”

Teadlaste töö pakub toidutööstusele uusi väljavaateid

Teadlaste katsetöö näeb Reelika Rätsepa kirjelduse kohaselt välja nii, et pressimisjääk kuivatatakse ära temperatuuril, mis säilitab maksimaalselt materjali bioaktiivsete ainete sisalduse ning jahvatatakse jahuks. Seda lisatakse siis nt kas lihapallide või verivorstide koostisse. Lisaks katsetatakse ka marinaade, mille retseptis kasutatakse värsket pressimisjääki.

Toorainena on kasutatud õuna, musta sõstra, aroonia, tomati, pihlaka jt mahlapressimise jääke ning kuivatatud sibula ja küüslaugu pulbreid. Kuna õunajääke tekib kõige rohkem, siis õuna kasutati kõigis kombinatsioonides.

„Olenevalt tootest lisasime kokku 3–4% pressjäägipulbrit. Lisand mõjutab maitset, kusjuures kui seda liiga palju panna, siis mitte alati positiivses suunas,” selgitab Rätsep. „Sellepärast selgitasime välja optimaalse koguse. Selleks, et see avaldaks oodatud mõju, kuid ei muudaks liiga palju maitset.”

Proovid võeti ja analüüsid tehti nii tooretest kui kuumtöödeldud toodetest. Reeglina kuumtöötlemine pikendab toidu säilivusaega kordades.

Kokkuvõttes on kirjeldatud toidu-uuringud teaduspõhine edasiarendus sellest, millega ka toidutööstused oma tootearenduses tegelevad – lisavad jogurtitesse või marinaadidesse nt marju või muid taimseid lisandeid. Nüüd aga süvenevad teadlased n-ö rohujuure tasemel nüanssidesse, kasutades lisandite algmaterjalina pressjääke, mida varem pole tehtud.

„Maailmas on seda uuritud ja uuritakse ka praegu mitmetest aspektidest. Kuna aga taimses maailmas on varieeruvus väga suur, siis on oluline ikka uurida kohalikke ressursse,” räägib Reelika Rätsep. „Nii ilmestame kohalikku toorainet ja propageerime selle kasutamist toidutoodetes. Meie tulemuste pinnalt saavad tööstused juba edasi liikuda oma toodete arendusega.”

Sildid: Eesti MaaülikoolEesti Teadusagentuurteadustoiduainetööstustootearendus
ShareTweetShare
Eelmine artikkel

Perefirma suurendab Vossi torupainutuspingi abiga tootmisvõimekust

Järgmine artikkel

Eesti metsateadlased tõusid maailmas kõrgele kohale

Seotud artiklid

SemuBoti meeskond ja nende robot eakatele. Foto: Kaspar Koolmeister
Teadus

Drooniarendus, robot eakatele, energiasalvestus – riik investeerib miljoni inseneeriatudengite projektidesse

14/03/2025
OECD Nuclear Energy Agency peadirektor William D. Magwood tehnikaülikoolis. Foto: TalTech
Teadus

Galerii: OECD Nuclear Energy Agency peadirektor William D. Magwood tehnikaülikoolis

12/03/2025
Jaapani turule jõudmine nõuab kannatlikku meelt. Foto: EBM Grupp AS
Toiduainetööstus

Eesti toiduõli tootja kogemus: Jaapani turule jõudmine nõuab kannatlikku meelt

12/03/2025
Eesti ettevõtjad saavad taotleda toetust teadus- ja arendustöötajate tööjõukulude katmiseks. Foto: Pixabay
Toetus

Ettevõtjad saavad taotleda toetust teadus- ja arendustöötajate palgakulude katmiseks

20/02/2025
Järgmine artikkel
Eesti metsateadlased maailmas kõrgel kohal: Eesti Maaülikool kerkis maailma põllu- ja metsandusharidust pakkuvate kõrgkoolide seas 37. kohale. Foto: Ilme Parik / Wikipedia

Eesti metsateadlased tõusid maailmas kõrgele kohale

Ajakirja eelmised numbrid siin

TööstusEST märts 2025
tööstusest veebruar 2025

Sisuturundus

Tööriistad, mis teevad naabrimehe kadedaks

Tööriistad, mis teevad naabrimehe kadedaks

02/01/2025
Weiheng tööstusaku – lisatulu võimalus ja konkurentsieelis ettevõttele

Tööstusaku – lisatulu võimalus ja konkurentsieelis ettevõttele

16/12/2024
Bauroc RENOVE on mõeldud tellistest või looduskivist välisseinte soojustamiseks seestpoolt juhul, kui maja fassaad tuleb säilitada ja seinte väljastpoolt soojustamine ei ole lubatud. Foto: Bauroc

Ajaloolise maja seestpoolt soojustamiseks on lahendused olemas

27/11/2024
Sievi turvajalanõud Cobra GT Roller. Foto: Sievin Jalkine

Sievi: Eesti turul hinnatakse tööjalatsi kvaliteeti

12/11/2024
Teknos FR Facade'i tulekindel värvisüsteem võimaldab kasutada puitmaterjali ehitistel, kus see senini polnud tuleohutuse tõttu võimalik. Foto: Teknos

Uus tulekindel värvisüsteem lubab kasutada puitu ehitustel, kus see seni polnud võimalik

28/10/2024
urmet

Väljaandja

TööstusEST

OÜ Meediapilt
Registrikood: 12376744
Aadress: Pärnu mnt 161-10, 11624 Tallinn
Telefon: +372 510 7011
www.meediapilt.ee
E-post: info@meediapilt.ee
Toimetus: toimetus@meediapilt.ee

Enim kasutatud sildid

andmed DIGINNO digitaliseerimine edukas ettevõte Eesti Elektroonikatööstuse Liit Eesti Energia Eesti Keemiatööstuse Liit Eesti Masinatööstuse Liit Eesti tööstus eksport elektroonika elektroonikatööstus energeetika energia energiakriis energiapoliitika eriolukord Euroopa Liit haridus Ida-Virumaa IT ITL it tööstuses keemiatööstus keskkond kolumn koostöö liitude uudised masinatööstus MKM puidutööstus põlevkivi ringmajandus rohepööre seadus sisuturundus sündmus taastuvenergia TalTech teadus toetus tööjõud tööstus tööstuspoliitika ülevaade

Uudiskiri

Telli uudiskiri ja ole esimesena kursis oluliste uudistega!

    • Meediapilt
    • EhitusEST
    • Põllumehe Teataja
    • info@meediapilt.ee
    • Reklaami
    • Tingimused
    • Uudiskiri
    No Result
    Vaata kõiki tulemusi
    • Esileht
    • Teemad
    • Liitude uudised
    • Väljaanded
    • Blogid
      • Bauroci blogi
    • Kolleegium
    • Reklaami
    • Toimetus
    • Telli ajakiri
    • Telli uudiskiri

    © OÜ Meediapilt

    Telli uudiskiri

    ja ole esimesena kursis tööstuses toimuvaga!

      Küpsised

      TööstusESTi veebi kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt siit.