• Meediapilt
  • EhitusEST
  • Põllumehe Teataja
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
TööstusEST
No Result
Vaata kõiki tulemusi
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Arendus
    • Arvamus
    • Eksport
    • Elektroonika
    • Energeetika
    • Eriolukord
    • Ettevõte
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Huvitav objekt
    • IT
    • Keemiatööstus
    • Keskkond
    • Kogemus
    • Mäetööstus
    • Masinatööstus
    • Persoon
    • Plastitööstus
    • Probleem
    • Puidutööstus
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Teadus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Ülevaade
    • Ümarlaud
    Rohepööret tehes tuleb säilitada ettevõtete konkurentsivõime. Foto: Shutterstock

    Rohepööret tehes tuleb säilitada ettevõtete konkurentsivõime

    Tulevasi elektriinsenere ootab ees avar tööpõld

    Tulevasi elektriinsenere ootab ees avar tööpõld

    Positron

    Positron pakub osalejatele inspireerivat tegevust

    Valides erialaks energeetika, ei pea sissetuleku pärast põdema. Reigo Kebja kinnitab, et energiamajandus on ühiskonnale nüüd ja ka edaspidi võtmetähtsusega valdkond, kuhu pidevalt vajatakse ajakohaste teadmistega spetsialiste. Foto: erakogu

    Valides erialaks energeetika, ei pea sissetuleku pärast põdema

    Aare Baumer teeb tänuväärset tööd teaduse n-ö massidesse viimisel, tema teadusteater Tallinna Energia avastuskeskuses on paljude klassiekskursioonide sihtpunktiks.

    Huvi energeetika vastu sai alguse Ellamaa elektrijaamas

    Inseneeria ei ole ainult meestele. Elise Johanna Lill on seda meelt, et ei ole olemas meeste või naiste erialasid ning igaüks peaks valima endale julgesti just selle, mis päriselt meeldib ja silma särama paneb. Foto: Kaur Kasemaa

    Inseneeria ei ole ainult meestele

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
TööstusEST
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Arendus
    • Arvamus
    • Eksport
    • Elektroonika
    • Energeetika
    • Eriolukord
    • Ettevõte
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Huvitav objekt
    • IT
    • Keemiatööstus
    • Keskkond
    • Kogemus
    • Mäetööstus
    • Masinatööstus
    • Persoon
    • Plastitööstus
    • Probleem
    • Puidutööstus
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Teadus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Ülevaade
    • Ümarlaud
    Rohepööret tehes tuleb säilitada ettevõtete konkurentsivõime. Foto: Shutterstock

    Rohepööret tehes tuleb säilitada ettevõtete konkurentsivõime

    Tulevasi elektriinsenere ootab ees avar tööpõld

    Tulevasi elektriinsenere ootab ees avar tööpõld

    Positron

    Positron pakub osalejatele inspireerivat tegevust

    Valides erialaks energeetika, ei pea sissetuleku pärast põdema. Reigo Kebja kinnitab, et energiamajandus on ühiskonnale nüüd ja ka edaspidi võtmetähtsusega valdkond, kuhu pidevalt vajatakse ajakohaste teadmistega spetsialiste. Foto: erakogu

    Valides erialaks energeetika, ei pea sissetuleku pärast põdema

    Aare Baumer teeb tänuväärset tööd teaduse n-ö massidesse viimisel, tema teadusteater Tallinna Energia avastuskeskuses on paljude klassiekskursioonide sihtpunktiks.

    Huvi energeetika vastu sai alguse Ellamaa elektrijaamas

    Inseneeria ei ole ainult meestele. Elise Johanna Lill on seda meelt, et ei ole olemas meeste või naiste erialasid ning igaüks peaks valima endale julgesti just selle, mis päriselt meeldib ja silma särama paneb. Foto: Kaur Kasemaa

    Inseneeria ei ole ainult meestele

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
No Result
Vaata kõiki tulemusi
TööstusEST
No Result
Vaata kõiki tulemusi

Tipptasemel juust tuleb Andre Farmist

autor: KRISTINA TRAKS
november 2017
Kategooria: Ettevõte, TööstusEST november 2017
Andre Farmi pererahvas

Andre Farm keeras võtme õigesse auku: leitud on väike, kuid õige nišš. Fotod: Kristina Traks

Eestis tegutseb ligi 600 toidu- ja joogitootmisega tegelevat ettevõtet, mis annavad tööd ligi 15 000 inimesele. Kvaliteetse toidu A ja O on tooraine, olulise eelise konkurentsis annab mõistagi ka kasutusel olev tehnoloogia, et tootmine ja logistika toimuksid tõrgeteta.

Kaks viimast aastat on Andre Farmi rahvale olnud peadpööritavalt kiired. Nimelt just nii kaua on nad tegelenud juustu valmistamisega ja jõudnud uustulnukana turul nullist enamike suurte poodide lettidele. Lisaks on juustud korjanud auhindu nii Eestist kui välismaalt. See viimane on eriti suur saavutus, sest varem ei ole Eestis valmistatud juust sellist rahvusvahelist tunnustust pälvinud. Andre Farmis valmistatud juust on lisanditeta ning erinevas vanuseastmes 3-kuusest laagerdumisest kuni 2-aastaseni välja.

Andre Farmi perenaine Erika Pääbus räägib, et juustutootmine sai alguse piimakriisist ja vägagi suurest kitsikusest. „Olime sõna otseses mõttes ellujäämisepiiril, sest piima kokkuostuhind oli langenud nii madalale, et sellega enam kuidagimoodi välja ei tulnud,“ räägib ta. „Samas ei saanud ma oma lehmadele öelda, et täna te süüa ei saa, sest börsil on piimatoodete hind nii madal. Niisiis hakkasime otsima varianti, kuidas piima ise väärindada.“

Ei perenaine Erika ega peremees Aivar Alviste ei teadnud tollal midagi juustu valmistamisest ning veel vähem oma kauba maha müümisest. Oli ju siiani piim alati muretult müüdud kombinaati.

Algatuseks uuriti juustuturgu ning asi tundus päris lootusetu. Juustulett on meil ju alati olnud väga pikk ning tootjaidki palju. Erika meenutab, kuidas ta ostis kokku kõikvõimalikud müügil leiduvad juustud. Mõni ei olevat süüa kõlvanudki, mõnel oli pakend inetu ning üldiselt olid väiketootjate juustud lettidel kehvadel kohtadel ning tihti pakkumises allahindlusega. „Võtsime endale eesmärgiks, et hakkame valmistama maailma parimat Eestis toodetud juustu,“ ütleb Erika.

Instrutec

Euroopasse õppima

Esimeste Andre Farmi juustude lettidele jõudmisele eelneb päris pikk lugu. Juustuvalmistamiseks on ju vaja seadmeid ning nende ostmiseks vahendeid. Meierei investeeringu suuruseks kalkuleerisid Erika ja Aivar 550 000 eurot, kuid reaalsuses kulus veel 100 000 euro võrra rohkem. „2013. aastal pöördusime panka, rääkisime oma mõttest hakata ise piima väärindama. Pool aastat hiljem saime pangast vastuse, et ei – väärindada pole küll mõtet, ostke ikka rohkem loomi juurde ja tootke aina rohkem piima. Selleks andis pank meile raha, kuid me hakkasime ikkagi meiereid ehitama,“ räägib Erika. Muidugi avastas laenuandja peatselt sellise isetegevuse.

„Pangast tuldi vaatama. Õnneks ei nõutud kohe raha tagasi ja oldi väga vastutulelikud. Kuigi tõsi, ühe korra ütlesin pangas ka seda, et võin kohe panna võtmed lauale, sest nagunii on kogu vara teile juba panditud…“
2015. aasta kevadel käisid Erika ja Aivar juustuvalmistamise tarkusi Hollandis ühes koolituskeskuses õppimas. See oli pöördeline punkt ettevõtmises, sest täna kinnitavad mõlemad, et Eestis poleks nad kelleltki sellist õpet saanud.

Tagasi tulles asuti saadud tarkusi kohe rakendama ning esimene Andre Farmis valmistatud juust sündis 20. augustil 2015. Juba paar kuud hiljem kirjutas farmile Tallinna Kaubamaja ostujuht, kes uuris, mis on teoksil ja kas kaubamajja saaks ka uut juustu müügile anda. Juba oktoobri lõpus oligi Andre Farmi juust Tallinna Kaubamajas müügil ning õige varsti pärast seda ka Tartu Kaubamajas. Ka Coop otsis uue juustumüüja ise üles.

Tee kaubandusse

Siit võib jääda mulje, et kaubandusse oma tootega sisse saamine on väga lihtne. Päris nii see Erika sõnul siiski pole. „Tegime alguses iga nädal degustatsioone. Samuti käisime pea kõikidel laatadel. Muudkui pakkusime oma toodangut proovida. Oleme kuulnud väga paljude ostujuhtide arvamust, kuidas Eesti tarbija ei suuda osta juustu hinnaga 10,90 eurot kilo. Hoolimata ostujuhtide arvamusest näeme, et suudab ja ka tahab. Pikapeale saime aru, et tulime oma juustuga täiesti tühjale turule ning lõime endale ise nišši,“ räägib Erika. „Meie eesmärk pole kunagi olnud teha juustu võileiva peale panemiseks ning hinnasõtta me ei lähe. Hinnaga löömine on väga libe tee – kui oled tarbija sellega ära harjutanud, siis sellest keerisest on pea võimatu välja tulla.“

Ketipoodidesse sisse saamiseks on Erika sõnul vaja suurt kannatlikkust ning raudseid närve. „Selverisse müügile jõudmine võttis aega aasta. Nad otsustasid küll kiiresti ära, et tahavad meie kaupa, kuid lepingu sõlmimine venis ja venis, kuna me ei olnud kõigega nõus. Nimelt ei olnud nõus hinnas järele andma,“ ütleb Erika. Prismadesse saamine võttis aega veelgi kauem, lausa kaks aastat ja kolm äraütlemist. Perenaine imestab, et kaupmehed muretsevad, kas väiketootja suudab piisavalt palju toodangut anda, kuid mingit indikatsiooni samas ei anta, palju nad on võimelised müüma. Täna valmistatakse Andre Farmis 6 tonni juustu kuus, kuid võimu jätkub poole rohkema tegemiseks.

Kaubanduses on reeglina müügil Andre Farmi noored juustud. „Nende arvates ei jaksa Eesti inimene osta kallimat ja vanemat juustu. Tegelikult on meil aastasest juustust puudu ja me müüks teda oluliselt rohkem, kui meil teda oleks. Laagerdunud juustudega me ei tee müügitööd, vaid need ostetakse ära nagunii,“ ütleb Erika.

Rahvusvahelised tunnustused

Vaid kahe aastaga on Andre juustud jõudnud Eestis kõikjal müügile ja saanud ka rahvusvahelist tunnustust. Eelmisel aastal saatsid Aivar ja Erika oma noored juustud Brüsselisse pimetestile, kus juustusid hindasid tippkokad üle maailma. Andre noor Grand juust sai maksimumauhinna ehk 3 kuldtähte, Prima aga 2 kuldtähte.

„See saavutus üllatas ka korraldajaid, sest Eesti on juustumaana täiesti tundmatu ja uustulnuk,“ ütleb Erika. Andre Farmi aastavanused juustud said hõbeauhinna ka Hispaanias toimunud võistlusel ning sel aastal saadetakse vana Grand juust võistlema Londonisse. „Peremees on hamba verele saanud, tahaks teada, mis meie Grandist arvatakse,“ ütleb Erika.

Vaid paari aastaga on pälvitud ka rahvusvahelisi tunnustusi.

Kuidas sünnib maailmatasemel juust?

Erika ütleb, et siin on umbes 10 põhimõtet, mida tuleb teada ja ka rakendada. Üldiselt aga algab hea juust põllult ehk siis toidust, mida lehm sööb. See peab olema õige ja kvaliteetne. Natuke sõltub juustu tase ka loomade tõust.
Nii on Tartumaal Kamba vallas asuva Andre Farmi kõige tähtsamad tegelased mummukesed. Selliselt kutsutakse siin lehmi, kelle piimast sündiv juust on auhindu võitnud ka piiri taga. See on krantsikari, nagu ütleb perenaine, kuid domineeriv on siin Eesti punane tõug. Seevastu mustavalgekirju lehma piim pole juustuvalmistamiseks kuigi hea, kuna kalgendub halvemini.

„Olime varem piima väljalüpsi poolest Eestis tipus, aga enam ei ole see eesmärk. Las lüpsavad pigem vähem, aga loomad on tervemad,“ ütleb Erika.

Tööjaotus peres on korraldatud nii, et Erika tegeleb müügi, turunduse ja arvutitööga, Aivar tootmise ja loomadega. Lisaks on ettevõttes palgal 13 inimest ning juustutegu käib iga päev.

Lisaks jaekettidele on Andre juust müügil talus kohapeal, samuti on neil oma lett Tartu turuhoones ning ka rida restoranide tellivad oma toitude valmistamiseks just Andre juustu. Seega on vastupidamine suurte kaubanduskettide hinnasurvele end õigustanud – tuleb ajada oma asja ning jääda endale kindlaks. Andre juust on leidnud endale väikese, aga õige nišši.

Sildid: juusttoidutööstus
ShareTweetShare
Eelmine artikkel

Küberkurjategijate ees uks kinni

Järgmine artikkel

Valdur Laid: maksuamet toetab ja nõustab

Seotud artiklid

Harju Elekter
Ettevõte

Harju Elekter võitis Eesti Energia hanke

14/08/2023
Elektroonikaettevõte Ouman Estonia avas uue 1,4 miljonit maksva SMD-tootmisliini. Foto: Ouman
Elektroonika

Elektroonikaettevõte Ouman Estonia avas uue 1,4 miljonit maksva SMD-tootmisliini

10/05/2023
Idufirma Fusebox asutaja Tarvo Õng leiab, et sisuliselt iga elektritarbija saab tarbimist juhtima asudes selle enda kasuks tööle panna. Foto: Raul Mee
Ettevõte

Tarvo Õng: elektri tarbimise saab enda kasuks teenima panna

02/05/2023
Futugrid asutajad ja nutipistiku arendajad Toomas Valge (vasakul) ja Leino Schnur teavad, et ainuüksi Eestimaa kodudes kasutusel olevate veeboilerite arvelt võiks juhtida vähemalt 67 MW elektrivõimsuse kasutamist. Foto: Raigo Pajula
Ettevõte

Futugrid: koduste kütteseadmete elektritarbimist saab lihtsasti juhtida

22/02/2023
Järgmine artikkel
Maksu- ja tolliameti uus juht Valdur Laid.

Valdur Laid: maksuamet toetab ja nõustab

Ajakirja eelmine number siin

TööstusEST september 2023

Sisuturundus

Valguse tulevik kontoris: nutikas lahendus säästab silmi ja energiat

Valguse tulevik kontoris: nutikas lahendus säästab silmi ja energiat

15/09/2023
iguse liugelaagrid tagavad PowerBully hooldusvaba sõidu. PowerBully on mõeldud kõige erandlikumate rakenduste jaoks raskel maastikul. Foto: Kässbohrer Geländefahrzeug AG

iguse liugelaagrid tagavad PowerBully hooldusvaba sõidu

13/09/2023
Vossi torupainutuspingi.

Perefirma suurendab Vossi torupainutuspingi abiga tootmisvõimekust

02/05/2023
Benningi laadijate tootmisjärgne testimine kulutõhusa iguse robotkäe abil. Benning usaldab nõudlikud testimisülesanded iguse soodsale ja mitmekülgsele robolink robotile.

Benningi laadijate tootmisjärgne testimine kulutõhusa iguse robotkäe abil

02/05/2023
Bauroc poorbetoon

Poorbetoon 100: materjal, mis on tulnud, et jääda

02/05/2023

Väljaandja

TööstusEST

OÜ Meediapilt
Registrikood: 12376744
Aadress: Pärnu mnt 161-10, 11624 Tallinn
Telefon: +372 510 7011
www.meediapilt.ee
E-post: info@meediapilt.ee
Toimetus: toimetus@meediapilt.ee

Enim kasutatud sildid

DIGINNO DIGINNO edulood digitaliseerimine edukas ettevõte Eesti Elektritööstuse Liit Eesti Elektroonikatööstuse Liit Eesti Energia Eesti Keemiatööstuse Liit Eesti Masinatööstuse Liit Eesti tööstus eksport elektroonika elektroonikatööstus energeetika energia energiakriis energiapoliitika eriolukord Euroopa Liit Fit for 55 haridus Instrutec IT ITL it tööstuses keemiatööstus keskkond kolumn liitude uudised masinatööstus MKM puidutööstus põlevkivi rohepööre seadus sisuturundus sündmus taastuvenergia TalTech teadus toetus tööjõud tööstus tööstuspoliitika ülevaade

Uudiskiri

Telli uudiskiri ja ole esimesena kursis oluliste uudistega!

    • Meediapilt
    • EhitusEST
    • Põllumehe Teataja
    • info@meediapilt.ee
    • Reklaami
    • Tingimused
    • Uudiskiri
    No Result
    Vaata kõiki tulemusi
    • Esileht
    • Teemad
    • Liitude uudised
    • Väljaanded
    • Kolleegium
    • Reklaami
    • Toimetus
    • Telli ajakiri
    • Telli uudiskiri

    © OÜ Meediapilt

    Küpsised

    TööstusESTi veebi kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt siit.

    Telli uudiskiri

    ja ole esimesena kursis tööstuses toimuvaga!